Ve Varšavě se v pátek 6.9. 2017 konala konference gynekologů a poradců PPR.

Tentokrát hlavním tématem bylo řešení nechtěné neplodnosti. Řada informací v rámci odborných sdělení mně byla již z dřívější doby známá, ale i tak některé zajímavosti jsem se dozvěděla nebo si je připomněla. Víte například, že příčinou dosud neobjasněné azoospermie může být i MTHFR? Proto je moc důležité při řešení nechtěné neplodnosti dbát na důkladnou anamnézu a případné vyšetření muže.

Přednáška týkající se imunologie z hlediska problémů s plodností byla plná zajímavých faktů. Mimo jiné také zaznělo, že imunologické problémy, vedoucí ke komplikacím spojených buď s úplnou neplodností nebo s poruchou vývoje počatého dítěte jsou také v souvislosti s umělým oplodněním, ale také v souvislosti se stimulacemi ovulace.

Dříve tak podceňované důsledky užívání stimulace ovulace se objevují stále ve větší míře. I ta tzv. „neškodná“, která se předepisuje běžně v gynekologických ambulancích, může závažně poškodit ledviny či játra uživatelky a má i možný časně-potratový účinek.  Možná i proto se moje přednáška o NAPROHELP, vysoce úspěšném přístupu k řešení nechtěné neplodnosti striktně bez používání stimulace, se setkala s pozitivním ohlasem.  

Jsem ráda, že jsem na tomto mezinárodním poli mohla o výsledcích naší práce referovat.

I takové prezentace jsou nadějí, že věřící lékaři přestanou poškozovat zdraví svých pacientek, a nebudou dále léky na stimulaci předepisovat.