Katoličtí lékaři a bioetici, ve značné míře gynekologové, se sešli ve dnech 20.9.- 24.9. v Římě na 13. Konferenci Matercare International (MCI). 
Matercare Internacional (MCI) je mezinárodní organizace, která si klade za své poslání vzdělávání, výzkum a podporu gynekologie v souladu s morálním učením katolické církve. 
Kromě aktivního projektu misie v Africe, kde je pod hlavičkou MCI provozována porodnice a prenatální péče v přilehlých menších střediscích, MCI též organizuje mezinárodní konference katolických gynekologů. Letos se v Říme ve dnech 20.- 24. 9. konala již 13. Konference MCI, která byla zaměřena na konfrontace v práci zdravotníků s dnešní morálkou a z toho plynoucí etické výzvy. 
Středeční slavnostní zahájení bylo ve znamení úžasných osobních setkání s takovými osobnostmi, jako je dcera G. B. Mollové, s Anne Latsman, profesorem Chazanem, jeho eminencí kardinálem Ejikem i dalšími výraznými osobnostmi.
První pracovní den konference Matercare International byl zaměřený především na získání morální podpory, jak odolávat pro-potratovým tendencím a tlakům k souhlasu s povedením eutanazie. I když je nás málo, přesto- nebát se být „kreativní minoritou“ jak prohlásil kardinál Ejik.
John Smeaton, Patrik Buckley, ale i další řečníci čtvrtečního odpoledne poukázali na rizikové důsledky záměny vnímání terminologie, kdy „pomoc“ vlastně představuje navedení k užívání antikoncepce či k podstoupení potratu. 
Pátek 22.9. byl ve znamení informovaní o metodách přirozeného plánování rodičovství, jejich akceptování ve společnosti, jejich využití.
Měla jsem možnost prezentovat NAPROHELP, jako úspěšnou cestu k početí,narození dítěte, její principy i úspěšnost na tomto mezinárodním poli. Příjemným překvapením je poměrně podrobné informování o mém sdělení též na webu MC - https://www.matercaremedia.org/single-post/2017/09/25/Day-3-A-focus-on-Fertility-Based-Awareness-Methods-and-NaproTechnology
Sobotní dopoledne 23.9. bylo věnováno problematice eutanazie. Přednášející byli především z Kanady. Nejprve p. Raymond de Souza se věnoval problematice legislativy umožňující provádění eutanazie v Kanadě. Na toto sdělení navázal se zkušenostmi ze své praxe a pozice věřícího praktického lékaře v prostředí, které eutanazii umožňuje, dr. Will Johnston. 
Velice poctivě měl zpracovanou prezentaci dr. Vincent Kemme z Belgie, který se zabýval právě otázkou, jak „vzdorovat“ současným trendům, podporujícím eutanazii a asistovanou sebevraždu. Zamýšlel se nad tím, kde je pozadí eutanazie. pana Alexe Schadenberga z Kanady, výkonného ředitele „Koalice pro prevenci eutanazie“, která se prezentuje programem „Pečovat, ne zabíjet“. Ve své prezentaci plné čísel a statistických údajů demonstroval prudký rozvoj akceptování eutanazie.
V odpolední části účastníci byli seznámeni s novou chartou zdravotnických pracovníků a pak velice pěkně profesor Stepkowski prezentovalo hnutí „Orto Iuris“. Tato velice profesionálně pracující organizace na ochranu života v Polsku se spolupodílí na informovanosti veřejnosti o důsledcích potratů, zpracovává právní podklady včetně dalšího vzdělávání právníků, věnuje se i publikační činnosti. 
Právě i využití současných technických možností, medií, možnosti vzájemné komunikace a tak potřebné spolupráce byl věnován závěr celé konference. 
Řada zajímavých myšlenek, podnětů, motivace k práci zaměřené na úctu k životu, od početí po přirozenou smrt, zajisté byly pro každého z účastníků velkým přínosem pro další práci. 
Jsem ráda, že jsem se mohla dané konference zúčastnit.

Lázničková